Foto album

Overzicht van WTC Jong en Oud door de jaren heen.

2015 - Zaterdag 23 tem Maandag 25 mei 2015: driedaagse naar Alveringem - Vredesroute

Dag 1: Burst - Alveringem: Vertrek op onze klassieke startplaats achter de kerk te Burst.

Gezien de rit ontworpen was door Gino, waren er onderweg toch wel enkele (heel toevallig) aanwezige hindernissen te bespeuren, vooral in de buurt van de Muziekbos te Ronse.
Enkele sfeerbeelden tijdens de rit.
 
 
Even uitblazen en op krachten komen bij de middagstop.
Op weg naar ons eerste eindpunt, Alveringem

Dag 2: De uitgebreide Vredesroute: Een tocht om bij momenten stil te worden bij de waanzin die WO I in deze regio aanrichtte, ontelbare vernielde jonge levens.

Vertrek aan het hotel met 1 nieuwe (kracht), de voorzitter die er een dagje later aan begint.

De eerste directe sporen van WO I vinden we terug in de buurt van de IJzer te Diksmuide in de vorm van de Dodengang.

Bij de tocht werd toch geprobeerd eens een stop te houden bij elk van de verschillende deelnemende troepen. Zo was er een eerste stop te Keiem, waar zich een Belgisch soldatenkerkhof bevindt.

Het verdere vervolg van de rit bevond zich daarna vooral in de Duitse sector. Zoals bij oorlogen altijd al het geval was, werden kerkhoven van de verliezende partijen na de oorlog veel sneller opgeruimd en samengebracht op grote gegroepeerde kerkhoven. Hierdoor komt het dat men in de westhoek nog amper 2 (grote) Duitse Ehrenfriedhoven terugvindt. Hiervan bezochten we het meest rakende. Vladslo met de beelden van het treurende ouderpaar. Ook misleidend op deze Duitse kerkhoven is dat onder elke steen op de grond 15 a 20 personen gezamelijk begraven zijn.

Ook het Britse kerkhof van Tyne Cot spreekt boekdelen over de waanzin die hier ooit plaatsvond. Omdat uiteindelijk bleek dat de Menenpoort te klein was om er alle namen ingebeiteld te krijgen van alle aan het front nog vermiste geallieerde soldaten, werd deze lijst verder afgewerkt op de ommuring van dit kerkhof. Ook deze muur bevat ondertussen nog meer dan 30.000 namen.

Ook het Franse Cimetière de Saint Charles de Potijze laat weinig aan de verbeelding over. De perfectheid waarmee de kruisjes in alle richtingen in lijn staan, is verbluffend.
Ook waren dit jaar alle vaste atributen aanwezig. De middagstop alsook de onvoorziene wegversperringen door wegenwerken...
Een doortocht doorheen de Menenpoort te Ieper.
 
Gelukkig was er na opnieuw de frontstreek te verlaten nog een tussenstop in de legendarischen "De Hemel"...
Dag 3: Terugrit Alveringem - Burst: Een rit waar men op voorhand weet dat de km's van de 2 vorige dagen zullen beginnen parten te spelen.
Een aftocht via Diksmuide, richting Ieper. We verlaten de vroegere frontrook met een laatste blik op Tyne Cot Cemetary.
Tussenstop onderweg langs een rustig wegeltje.
Middagstop
Nog enkele sfeerbeelden van de laatste kilometers die bij de meesten toch stilletjes aan begonnen door te wegen op de derde dag.

 

 

 

Copyright © WTC Jong en Oud Burst

 
     

Start / Info WTC / Reglement / Klassement / Agenda / Wegwijzer / Foto album / Columns / Wegcode / Inschrijvingen / Hoofdsponsors / affiche / Database / Ter Info